Dil Seçiniz
Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

7 Soruda karaciğer nakli!

7 Soruda karaciğer nakli!

7 Soruda karaciğer nakli!

Hangi Durumlarda Karaciğer Nakli Gerekir?

Bazı kalıtsal anomaliler, aşırı alkol ve ilaç kullanımı, kanser veya hepatite neden olan virüsler karaciğerde geri dönüşsüz bir hasar başlatabilir. Bu durumda karaciğer sertleşerek küçülür, üzerinde irili ufaklı şişlikler oluşur ve siroz gelişir. Karaciğer sirozu; kanama, sarılık, karında su toplanması (asit), enfeksiyon ve zehirli atıkların vücutta birikmesi ile koma gibi ölümcül sonuçlara yol açabilen bir durumdur. Sonuçta çare karaciğer nakli olabilmektedir.

Verici için Ameliyat Riski Nedir?

Dünyada kabul edilen risk %1 civarındadır.

Nakil İçin Gerekli Karaciğer Kimlerden Temin Edilir?

Yoğun bakım ünitelerinde beyin ölümü tespiti yapılan ve organları bağışlanan vakalardan karaciğer alınması yoluyla yapılır.

Karaciğerin Ne Kadarı Alıcıya Nakledilmek İçin Alınır?

Erişkin alıcılar için sağ lob alınır. Karaciğerin bu kısmı yaklaşık %60 civarındadır. Bazı erişkinlerde sol lob da alınabilir. Karaciğerin bu kısmı yaklaşık %40'dır. Çocuk alıcılar için sol lateral segment denilen parça alınır.

Nakledilen Karaciğer Kendini Yeniler mi?

Normal insanda karaciğer vücut ağırlığının %2'si kadardır. Nakledilen karaciğer de vericide olduğu gibi 6-8 haftada olması gereken büyüklüğe ulaşır. Örnek olarak 75 kg bir insanın 1500 gr. karaciğeri olur.

Alıcılar Nelerden Korunmalıdır?

Genelde çok kalabalık ortamlardan ve hava kirliliğinden kaçınılmalı, sigara içilen ortamlardan ve gribal infeksiyon geçirenlerden uzak durulmalıdır. Tokalaşmak ve yanaktan öpüşmek ise tavsiye edilmez.

Karaciğer Nakli Sonrası Ne Sıklıkla Takip Yapılır?

Ameliyat sonrası ilk iki haftada 2 kez, 3 ay haftada 1 kez, ilk yıl sonuna kadar her iki haftada 1 kez, daha sonra ayda 1 kez kontrol ve kan tetkikleri yapılmalıdır.